Quantcast
Channel: Conta Faktura
Viewing all 57 articles
Browse latest View live

Derfor bør du fakturere med EHF

$
0
0

Leverer du til det offentlige er det påbudt å fakturere i EHF-formatet, og det blir stadig mer utbredt i det private også. Med Conta Faktura er du klar for fremtiden.

Kort forklart: EHF står for «Elektronisk handelsformat» og er et filformat som gjør at fakturaen kommer direkte inn i økonomisystemet til mottakeren. I praksis blir fakturainformasjonen sendt som en maskinlesbar datafil istedenfor brevpost eller som et e-postvedlegg, og bokføringen skjer automatisk.

Sparer tid, penger og miljøet

Mange titalls tusen norske bedrifter kan motta EHF gjennom regnskapssystemer som er koblet til EHF-nettverket via aksesspunkter.

Sjansen er derfor stor for at mange av kundene dine kommer raskt på banen med å fortelle deg at de ønsker fakturaer i EHF-format, fordi de kan spare mye tid på å slippe å taste KID, fakturanummer og leverandøropplysninger manuelt.

Mange bedrifter vil foretrekke EHF av den grunnen alene, og kan du etterkomme dette vil det gjøre deg til en mer attraktiv samarbeidspartner. Det viser også at du er en proaktiv og seriøs leverandør.

I tillegg, hvis du ønsker å delta i offentlige anbud eller skal levere tjenester til stat eller kommune, har du ikke noe valg: Der gjelder kun EHF.

At det sparer miljøet for unødvendig sløsing av papir er en kjempefin bonus!

Standardisert og enkelt

EHF er norsk, men det er basert på EU-standarden PEPPOL, noe som betyr at i fremtiden vil europeiske firmaer kunne fakturere hverandre over landegrensene med den samme standarden som EHF er basert på.

Fakturering blir dermed standardisert på en virkelig stor skala.

Slik sender du EHF med Conta Faktura

Å sende fakturaer i EHF-formatet fra Conta Faktura er like lett som å sende faktura med e-post. Alt du trenger gjøre er å skrive inn firmanavn eller organisasjonsnummer til mottakeren når du skal sende fakturaen, og systemet vil automatisk gjenkjenne om de har støtte for EHF eller ikke.

Kort tid etter har mottakeren fått fakturaen inn i systemet sitt. Merk at du også kan sende kreditnotaer som EHF.

For å sende EHF med Conta Faktura kjøper du en pakke med tre, 20 eller 100 sendinger om gangen, fra kroner 3,98 per EHF. Som abonnent på Conta Pluss får du også tre EHF-sendinger gratis hver måned, og disse samles opp slik at du overfører de du eventuelt ikke bruker fra måned til måned.

Det er fra før varslet at EHF vil bli påbudt for fakturering mellom bedrifter, men det foreligger ikke noen dato for når dette skal skje per i dag. Likevel: Med Conta Faktura kan du være sikker på at du er klar for fremtiden!

The post Derfor bør du fakturere med EHF appeared first on Conta Faktura.


Mye tid å spare med KID på fakturaen

$
0
0

Det er ikke nødvendig å stikke innom nettbanken hele tiden for å sjekke om kunden har betalt. Oppfølging av fakturaer blir mye lettere når innbetalingene registreres automatisk.

Mange brukere av Conta Faktura spør oss hva som er hensikten med KID, og om det ikke bare er til bry for kunden å måtte taste inn disse tallrekkene. De fleste av oss har jo et forhold til KID-nummer fra når vi selv skal betale regninger. Hvorfor er de der, egentlig?

KID gjør at betalinger registreres automatisk

Noe som kan oppta betydelig med tid og ressurser for folk som driver firma er å følge opp at kundene faktisk betaler.

Man må logge seg inn i banken, se på kontoutskriften for å se om betalingen har kommet inn, og så gå tilbake i fakturaprogrammet og/eller regnskapet for å registrere og bokføre betalingen. KID løser dette.

Forkortelsen står for «kundeidentifikasjon», som kan virke litt misvisende da det identifiserer ikke bare kunden, men også fakturaen. Nummeret på fakturaen gjør at når innbetalingen kommer inn, sendes det informasjon til Conta Faktura via en liten datafil kalt en «OCR-fil».

Banken sender filen via betalingssentralen Nets til Conta Faktura, som så krysser av betalingen mot kunden helt uten menneskelig innblanding.

Praktisk, ikke sant?

Slik får du KID på fakturaene

For å kunne ha KID-nummer på fakturaene dine slik at innbetalinger blir automatisk registrert i Conta Faktura må du først og fremst abonnere på Conta Pluss.

Du må også ha en avtale med banken din. For å sette i gang registreringen fyller du ut opplysningene som kreves inne i Conta Faktura, som så blir sendt til banken av Conta.

Banken sender opplysningene om KID-kontoen din videre til Nets, som sender melding til både banken og Conta når avtalen er ferdig registrert. Vanligvis tar dette opptil 14 dager.

Deretter registrerer Conta avtalen i systemet, og sender melding til deg om at KID nå er aktivert. Når dette er gjennomført, vil alle fremtidige fakturaer du sender fra Conta Faktura ha et KID-nummer som kunden fyller ut når de betaler.

Det er som regel et lite kronebeløp forbundet med hver faktura med KID, pluss en liten månedspris for avtalen med banken. Det vil for veldig mange være småbiter sammenlignet med å manuelt følge opp hver enkelt faktura. Tid er også penger!

Mye mindre oppfølging

Med KID trenger du ikke stresse med å manuelt sjekke om kunder har betalt. Dessuten følger Conta Faktura opp med forfallsdatoer slik at du får melding i tjenesten om noen skulle la være å betale.

Av og til kan det likevel bli nødvendig å følge opp enkelte fakturaer. Dette skyldes som oftest menneskelig feil ved at feil beløp er tastet inn ved betaling, eller andre skrivefeil. Heldigvis er det enkelt å følge opp eventuelle avvikende betalinger i Conta Faktura etter hvert som de måtte dukke opp.

KID er inkludert i Conta Pluss. Se hva mer du får som en del av pakken!

 

The post Mye tid å spare med KID på fakturaen appeared first on Conta Faktura.

Eksport av fakturadata kan spare deg for mye tid og penger

$
0
0

Regnskapsføreren din kan hente fakturadata fra Conta Faktura og importere inn i regnskapssystemet. Du trenger bare sende dem filen, eller de kan hente den ut selv.

Denne funksjonen gjør at du kan spare dyrebar tid på bokføring, og som et resultat sparer det firmaet ditt for penger.

Superenkelt å eksportere

Ved å eksportere fakturadata i form av en liten fil istedenfor å manuelt hente ut og bokføre alle fakturaene, vil bokføringen skje automatisk når regnskapsføreren importerer det inn i systemet sitt.

Du kan jo selv tenke deg hvor mange timer dette kan spare over tid, spesielt med høyere volum av fakturaer. Alt du trenger å gjøre er å gå til menyfanen «Eksport» i Conta Faktura og velge perioden du ønsker å eksportere data fra, i tillegg til formatet.

Du kan hente ut filen selv og sende til regnskapsføreren, eller gi regnskapsføreren tilgang til Conta Faktura og la dem hente ut informasjonen.

For å se eksempler på hvordan du importerer filer inn i regnskapssystemer, sjekk gjerne ut vår hjelpeartikkel om emnet.

Støtter alle de mest brukte formatene

Conta Faktura sin eksportfunksjon støtter de aller mest populære regnskapsprogrammene, deriblant Visma Global, Tripletex og Poweroffice Go, og enda flere er på vei.

For å kunne eksportere fakturadata må du ha Conta Pluss, som koster 1290 kroner i året. Med Conta Pluss får du også en rekke andre nyttige funksjoner som kan spare deg for tid og penger, som å kunne sende e-postfakturaer uten ekstra kostnad, bruke prosjekter og avdelinger, og mye mer!

The post Eksport av fakturadata kan spare deg for mye tid og penger appeared first on Conta Faktura.

Sjekk om fakturaen kom frem

$
0
0

Visste du at hvis du sender fakturaer direkte fra Conta Faktura via e-post, kan du faktisk sjekke om den kom frem til kunden?

Under menyfanen «Rapporter» og menypunktet «E-post» får du opp en liste over alle sendte e-poster.

Står «levert» hvis den kom frem

E-posthistorikken fungerer som en kontroll for deg i tilfelle du lurer på om fakturaen ble sendt riktig, og om den havnet der den skulle.

Hvis det likevel står «levert» i statusfeltet og kunden sier de ikke har mottatt e-posten, ligger problemet hos mottakeren. Da kan du be kunden om å sjekke spamfilteret.

Hvis e-posten ikke finnes i spamfilteret, be kunden om å kontakte sin leverandør av e-posttjenester.

skjermbilde av epost-status

Lett å sjekke

Gjør det gjerne til en rutine å sjekke historikken med jevne mellomrom. Du kan også søke etter e-postadresser eller emnefelt hvis du leter etter en spesifikk faktura du har sendt, for eksempel hvis en kunde sier de ikke har mottatt.

Å sende fakturaer på e-post direkte fra tjenesten koster fra 3,98 kroner per e-post, men Conta Pluss-abonnenter kan sende ubegrenset med fakturaer uten å betale noe ekstra.

The post Sjekk om fakturaen kom frem appeared first on Conta Faktura.

Conta kan hjelpe deg med rapportering til Aksjonærregisteret

$
0
0

Mange glemmer denne obligatoriske innleveringen for aksjeselskaper, og det får konsekvenser får både firmaet og aksjonærene. Conta gjør jobben for deg!

Aksjonærregisteroppgaven kan leveres inn fortløpende i løpet av året etter hvert som det skjer endringer i eierskapet, men alle må ha levert innen utgangen av januar på nyåret. Siste frist for 2017 er dermed 31. januar i år.

Også selskaper som ikke har hatt omsetning overhode eller ble lagt ned i løpet av 2017, må levere.

Konsekvensen av å ikke levere

Hvis oppgaven enten leveres for sent eller inneholder feil, kan det få konsekvenser for både selskap og eiere:

For selskapet betyr det først og fremst straffegebyrer på ett rettsgebyr daglig (beløpet justeres årlig, i 2018 utgjør det 1130 kroner), samt at selskapet ikke får godkjent neste års oppgave før de har levert forrige.

For aksjonærene betyr det at de får ingen ferdigutfylte opplysinger om aksjene de eier i selvangivelsen, og heller ikke tilsendt aksje- og egenkapitalbevis (RF-1088). Aksjonærene mister også muligheten til å levere selvangivelsen med stilltiende samtykke. De må levere selvangivelsen manuelt i Altinn, og fylle ut et vedlegg kalt «Aksjer og fondsandeler».

Conta hjelper deg!

Gjennom tjenesten Aksjonærregisteroppgaven.no tilbyr vi i Conta å sende oppgaven for deg. Alt du trenger gjøre er å fylle ut bestillingsskjemaet. Det tar bare et par minutter, også er det ute av verden.

Bestillingene behandles fortløpende, og mengden pleier å øke når fristen nærmer seg, så vær tidlig ute med bestillingen for å være sikker på å rekke levering til Skatteetaten innen 31. januar 2018.

Bestill Aksjonærregisteroppgaven her!

The post Conta kan hjelpe deg med rapportering til Aksjonærregisteret appeared first on Conta Faktura.

Send proffe tilbud med Conta Salg

$
0
0

Brukerne av Conta Faktura har lenge etterspurt en mulighet for å sende tilbud til kunder. Nyheten Conta Salg gjør at du kan skille deg fra mengden med elegante pristilbud.

Conta Salg er en egen tjeneste som lar deg sende tilbud, lage ordrer når kunden aksepterer, og sende dem videre til Conta Faktura når jobben er utført.

Koblet sammen med Conta Faktura

Conta Salg kan brukes helt for seg selv som tilbuds- og ordresystem, men fungerer også veldig godt sammen med Conta Faktura. Både nye og eksisterende brukere kan hoppe rett inn i Conta Salg og være i gang på et par minutter.

For å aktivere Conta Salg direkte fra Conta Faktura, klikk på logoen helt øverst til venstre når du er logget inn i Conta Faktura.

Skjermbilde av Conta Salg

Hvis du har brukt Conta-tjenester før er det lett å kjenne seg igjen i brukergrensesnittet. Du lager et tilbud på samme måte som du lager en faktura der dokumentet vises mens du redigerer det, nøyaktig slik det vil se ut når det er ferdig.

Når kunden har godkjent tilbudet, kan du med noen få klikk lage en ordre, generere en faktura i Conta Faktura når jobben er gjort, og alle dataene fra tilbudet følger med over i fakturaen.

På sikt vil vi introdusere forbedringer og nye funksjoner, og vi lytter så klart til tilbakemeldinger fra de som allerede har tatt i bruk tjenesten når vi skal prioritere hva som kommer først.

Prøv Conta Salg gratis!

Vi tror dere vil verdsette muligheten til å sende tilbud på samme vis, og er sikre på at det vil bli en like naturlig del av jobbhverdagen som Conta Faktura er.

Derfor lar vi alle prøve Conta Salg i 30 dager helt uten kostnad. Du kan selv avbryte når som helst i prøveperioden.

 

The post Send proffe tilbud med Conta Salg appeared first on Conta Faktura.

Slik samarbeider dere i Conta Faktura

$
0
0

Det er lett å samarbeide i Conta Faktura, enten du vil gi tilgang til ansatte, regnskapsførere eller andre som trenger det.

Vil du delegere faktureringen til noen andre, eller kanskje dere er flere som har ansvaret? Conta Faktura er ment å kunne brukes av flere personer. Med bare noen få klikk kan du gi tilgang til alle som behøver det.

Eksempel: Hvis du inviterer regnskapsføreren din kan han eller hun enkelt hente ut eksportfiler til regnskapsprogrammet på egenhånd bare de har egen innlogging. Det sparer både tid og penger!

Det er ingen grenser for hvor mange brukere som kan ha tilgang til hvert firma i Conta Faktura, og det koster ingenting å legge til flere. Hvis en bruker har tilgang til et firma betyr det at han eller hun enten har registrert firmaet samtidig som brukerkontoen, lagt til et nytt firma med brukeren sin, eller blitt gitt tilgang av en annen bruker med tilgang til firmaet.

Siden Conta Faktura støtter både norsk og engelsk kan dere også samarbeide på tvers av språk. Hver bruker kan selv velge hvilket språk de foretrekker.

Slik inviterer du flere

Sjekk først at du er inne på riktig virksomhet, hvis du har tilgang flere. Dette ser du helt øverst i høyre hjørne i Conta Faktura. Klikker du på det navnet kan du også bytte mellom alle firmaene du har tilgang til. La oss si du vil invitere noen til å bruke JBK MASKIN AS, da skal det firmanavnet stå øverst når du inviterer.

For å invitere flere brukere må du inn på «Innstillinger»-menyen og så velge menypunktet «Virksomhet» og «Brukere». Så klikker du bare på knappen der det står «Ny Bruker». Du kan velge språket på invitasjonen før du går videre i tilfelle det er en person som primært skal bruke programmet på engelsk.

Skjermbilde fra Conta Faktura

NB! Den du skal samarbeide med er kanskje allerede bruker av Conta Faktura. Da er det viktig at du oppgir e-postadressen han eller hun allerede bruker i tjenesten.

Nå trenger vedkommende bare å bekrefte i e-posten som kommer og så er alt klart for å begynne å bruke Conta Faktura, som et team!

Logg inn.

The post Slik samarbeider dere i Conta Faktura appeared first on Conta Faktura.

(Aprilsnarr) Endelig kan du gjøre dette i Conta Faktura

$
0
0

Fra og med i dag åpner Conta Faktura for å kunne velge å fakturere i Bitcoin i tillegg til norske kroner. Dette åpner helt nye muligheter for både innenlands og internasjonal handel.

– Kryptovaluta er på alles lepper nå i 2018, og det er et helt naturlig skritt for oss å være i forkant med å fakturere i Bitcoin, sier daglig leder i Conta Systemer AS, Jonny Lium.

Nå åpner Conta for at de som ønsker skal kunne fakturere kundene sine i Bitcoin. Pengeoverføring i Bitcoin er som kjent kryptert og 100 prosent anonymt. I motsetning til tradisjonelle valutaer er det ingen nasjonalstat som har eierskap til Bitcoin, noe som bl.a. har gjort at den har fått et litt frynsete rykte pga. høy bruk blant kriminelle. Lium frykter likevel ikke at Skatteetaten skal bli et problem.

– Vil hjelpe mange

– Det har til alle tider vært utført svart arbeid i Norge. Ettersom den norske kronen stadig har blitt mer digital og sporbar, har det blitt langt vanskeligere å jobbe etter det såkalte RILUM-prinsippet (rett i lommen uten moms – Red. anm.), forklarer Lium.

Conta tilrettelegger for at denne gamle tradisjonen holdes i live med digitale løsninger. Conta Faktura har hatt fokus på brukervennlighet siden dag 1, og når man velger Bitcoin som valuta, settes MVA-satsen på fakturaen automatisk til 0 %.

Vi har sjekket dette nøye med våre advokater, og som systemleverandør har vi ikke et juridisk ansvar for at de som bruker systemet vårt betaler skatt. Vi bidrar ganske enkelt til at det norske folk skal få tilgang til bl.a. billig hushjelp, malerarbeid og annet, på en digital måte uten kontanter, forklarer Lium.

– Her i Trøndelag har vi lang tradisjon med kjøp og salg av både tjenester og varer uten verken skatt eller moms. Etter at kontantene i stor grad har blitt borte har det f.eks. blitt stadig vanskeligere å skaffe gode råvarer til en ekte karsk, det er på høy tid at noen tar grep før denne delen av kulturen vår forsvinner, avslutter Lium.


Til alle brukere og lesere av Conta Faktura: Dette var såklart en liten aprilsnarr fra vår side, men vi følger med i utviklingen av fremtidens betalingsmidler, samme hvor kryptiske (tok du den?) de måtte være! Og beklager, du kan fremdeles ikke fakturere rett i lomma uten moms (jfr. RILUM).

The post (Aprilsnarr) Endelig kan du gjøre dette i Conta Faktura appeared first on Conta Faktura.


Slik kan du sende faktura som privatperson i Conta Faktura

$
0
0

Det går helt fint å bruke Conta Faktura til å sende faktura som privatperson, enten det er til husleie, hagearbeid eller andre små jobber og tjenester.

Privatpersoner kan også få behov for å sende regninger for småjobber og lignende, og vi har gjort det slik at du enkelt kan registrere en privat konto i Conta Faktura som du kan bruke til formålet. Du kan fint sende faktura uten organisasjonsnummer.

I mange tilfeller er det greit å faktisk ha dokumentasjon i form av en faktura i tilfelle tvister, og som dokumentasjon er det greit å bruke en seriøs løsning som ikke bare er en fakturamal fra Word eller Excel. Da er det greit å kunne bruke Conta Faktura til formålet.

Slik gjør du

Alt du trenger gjøre er å registrere deg i Conta Faktura og velge at du er privatperson, og så er du i gang. I tillegg må du fylle ut bankkontonummeret ditt i innstillingene slik at det står på fakturaene du sender ut. Vipps så har du et gratis fakturaprogram som du kan bruke til regninger privat.

Klikk på «Lag en faktura» og du er i gang. Alle eventuelle ekstratjenester som koster penger er tydelig merket.

Hvis det er en fast månedlig sum, for eksempel husleie, kan du automatisere faktureringen ved å velge «Repetere denne fakturaen?». Da slipper du å huske på det til neste gang!

Driver du egentlig næring?

Det er varigheten og hvorvidt det du driver med vil skape profitt over tid, som er med på å bestemme om du egentlig driver næring, i motsetning til for eksempel en hobby.

Det finnes ikke et fast skille her, men du bør selv kunne dokumentere og sannsynliggjøre at inntektene dine ikke regnes som næring. De fleste inntekter er i utgangspunktet skattepliktige, helt til du kan vise til at du har høyere utgifter enn inntekter over tid, og derfor driver med hobbyvirksomhet.

Les mer om hobby eller næring i Fakturaskolen.

The post Slik kan du sende faktura som privatperson i Conta Faktura appeared first on Conta Faktura.

– Det skal ikke være kjedelig å drikke alkoholfritt

$
0
0

Brødrene som står bak Leske opplevde at det var svært lite spennende drikke på markedet for folk som velger bort alkohol. Det bestemte de seg for å gjøre noe med.

Dette er en del av en serie der vi snakker med folk som bruker Conta-tjenestene, og finner ut hva som rører seg der ute av mennesker med fantastiske ideer og produkter. Tips oss gjerne i kommentarfeltet om det er noen Conta-brukere du mener vi burde snakke med!

Brødreparet Christian og Alexander W. Jansen tok et felles valg som skulle bli spiren til Leske, et firma de startet i 2016 som selger såkalt premium alkoholfri drikke til både privat- og bedriftsmarkedet.

– Det hele begynte fordi jeg og broren min tok et valg om å slutte å drikke alkohol, begynner medgrunnlegger Christian W. Jansen.

– Vi kom fort til konklusjonen at det var mye stusselig og lite spennende alkoholfri drikke der ute, og vi mener jo at det ikke skal være kjedelig å drikke alkoholfritt, fortsetter han.

«Det skal ikke være kjedelig å drikke alkoholfritt» har blitt det uformelle mantraet til firmaet.

Leske kjøper inn produkter fra inn- og utland. «Det finnes så mye mer enn musserende vann og tilfeldig eplemost», står det på hjemmesiden deres, og et blikk på nettbutikken bekrefter at de i høyeste grad tilbyr mer enn det.

Mer konkret: For brødrene Jansen handler Leske om å kunne tilby fullgode alkoholfrie alternativer som kan gi kundene noe mer enn bare de vanlige brusmerkene som finnes på de fleste restaurantene og kafeene.

Derfor begynte de å importere og distribuere drikke, først via en liten nettbutikk, og i senere tid har de også gått over til å selge drikke til restauranter, kafeer og spesialforretninger.

– Folk er mer opptatt av sunnhet og kosthold

Mye kan tyde på at brødrene Jansen traff tidsånden ganske bra. Etterspørselen etter nye alkoholfrie drikkevarer er stadig sterkere, ifølge Christian.

Foto: Tommy Andresen

Flere og flere serveringssteder ønsker å tilby mer enn bare den vanlige «brusrekka», som de liker å kalle det – den treffende betegnelsen Christian bruker på de typiske drikkene fra brusgigantene. Kundene til Leske er folk som er opptatt av kosthold og sunnhet.

– Absolutt, vi har hatt vekst fra måned til måned og vi treffer stadig på nye folk som blir veldig glad for at vi eksisterer. Mange er mer og mer opptatt av hva de putter i kroppen, og produktene våre passer godt inn der. Den effekten ser vi, sier Christian.

Leske fyller også et annet norsk tomrom. Folk ønsker å kunne ha noe på lager til private besøk og fester som er noe mer enn bare de vanlige greiene, ifølge Christian.

– Det stemmer, folk ønsker å være gode verter på private fester og sammenkomster, også for de som ikke drikker alkohol. Her ser vi en endring der folk ønsker å tilby premiumvarianter istedenfor de samme gamle greiene, legger han til.

Egenfinansiert oppstart

Christian og Alexander W. Jansen finansierte oppstarten av Leske ut av egen lomme. Det første konseptet, som Leske fremdeles tilbyr, var å selge abonnement på kasser med drikke til privatkunder. Dette viste seg å være et klokt valg for en liten oppstartsbedrift.

Foto: Tommy Andresen

– Abonnementene gjorde ting forutsigbare slik at vi visste hvor mye vi trengte å kjøpe inn, noe som hjalp på likviditeten, forteller Christian.

Selv om brødrene hittil har kombinert Leske med annen jobb er det gradvis i ferd med å bli en fulltidsgeskjeft. Nå har de også ansatt en salgssjef som hjelper til med kontakt ut mot bedriftsmarkedet. Foreløpig satser de på restauranter og kafeer i Oslo-området.

– Halvparten av businessen vår hittil har vært fra privatmarkedet, men vi ser at salget til restauranter og kafeer kommer til å øke mest, forklarer Christian.

Brødrene har dog ingen planer om å gi opp abonnementene.

– Selvfølgelig fortsetter vi å satse på privatmarkedet. I tillegg til abonnementene kjøper mange også inn til bryllup og konfirmasjoner, og det er helt supert.

– Conta er veldig praktisk

Vi snakket også litt med Christian om hvorfor de valgte Conta. Som mange andre der ute oppdaget de Conta-tjenestene på Google da de lette etter et gratis fakturaprogram. De har aldri sett seg tilbake etter at de først tok i bruk Conta-tjenestene.

– Koblingen mellom salg og faktura er veldig enkel, og prisen er super, sier Christian.

Han verdsetter også hvordan Conta Salg og Conta Faktura henger sammen.

– Det er lett å komme i gang med, og lett å forstå. I B2B-delen er Conta veldig praktisk, du sender et tilbud, lager ordrebekreftelse og flipper til en faktura, sier Christian.

I en jungel av tilbydere av faktura- og salgssystemer blir de værende hos Conta fordi det er så godt tilpasset det de holder på med.

– Vi kikket jo på andre også, men det er så mange programmer som har masse ekstra som de fleste bedrifter ikke trenger, mens Conta har skrelt bort det overflødige slik at det blir enklere å bruke, fortsetter han. Jeg bruker til og med Conta til enkeltpersonforetaket mitt, jeg var aldri i tvil, avslutter Christian.

Leter alltid etter nye produkter

Som importør og distributør av drikkevarer er brødrene Jansen ofte på leting etter noe nytt og spennende som de kan tilby det norske markedet. Første gangen dro de til en messe i Storbritannia.

produkter fra Leske Foto: Tommy Andresen

– Vi fant sykt mye bra der med en gang og vi importerer fortsatt de favorittene vi fant der, forklarer Christian.

– Vi har også pleid å bestille vareprøver på nettet, og har jevnlige «taste sessions» av ting vi får inn for å vurdere hva vi skal ta inn mer av i sortimentet.

Med den skalaen av import de nå driver blir behovet for lagerplass stadig større.

– Vi har flytta lager tre ganger og har nettopp kommet på plass i et nytt lager og kontor på Ski. Det har blitt litt mye flytting innenfor noenlunde samme område, ler Christian.

Akkurat nå er et nytt produkt fra Leske tilgjengelig i hyllene til Vinmonopolet, nemlig Luscombe Hot Ginger Beer fra Devon i Storbritannia.

Vi takker for praten, ønsker alle i Leske lykke til videre med drikkesalget, og kommer definitivt til å bestille ei kasse eller to!

Toppbilde: Tommy Andresen

The post – Det skal ikke være kjedelig å drikke alkoholfritt appeared first on Conta Faktura.

Topp Afrika-gründer: – Folk får en «wow»-opplevelse

$
0
0

Turoperatøren Topp Afrika AS ble startet av David Lilleheim og Stein-Erik Trælnes, og satser på unike reiseopplevelser til Sør-Afrika, Tanzania, Botswana og flere andre destinasjoner.

Dette er en del av en serie der vi snakker med folk som bruker Conta-tjenestene, og finner ut hva som rører seg der ute av mennesker med fantastiske ideer og produkter. Legg igjen et tips i kommentarfeltet om det er noen Conta-brukere du mener vi burde snakke med!

Begge grunnleggerne av Topp Afrika har et nært og langvarig forhold til Afrika. David bodde 11 år i Kenya og Tanzania ved Lake Victoria, i Arusha, såvel som Serengeti og Nairobi. Han snakker også flytende Kiswahili og har studert reiselivsledelse ved Universitet i Stavanger.

Stein-Erik på sin side forlot jobben i NORAD som hadde brakt ham til flere land i Afrika, for å starte Topp Afrika sammen med David. Han har besteget Mt. Kilimanjaro over 60 ganger, og spesialiserer seg blant annet på turer til dette majestetiske fjellet som går under kallenavnet «Afrikas tak».

Noe mer enn vanlig turisme

Stein-Erik TrælnesMedgrunnlegger Stein Erik Trælnes på Kilimanjaro. Foto: Topp Afrika

Sammen arrangerer de turer til hele sørlige Afrika, bl.a. Tanzania, Sør-Afrika, Botswana, Zambia og Seychellene. Hovedkvarteret er i Stavanger.

Kunnskapen de har tilegnet seg med over 15 år i Afrika bruker de nå til å gi reisende opplevelser som går utover det å bare være en «vanlig turist», som de beskriver det.

– Vi slo oss sammen i 2012, og det ble starten på Topp Afrika AS, forklarer David.

– Siden den gangen har det bare økt år for år!

De startet Topp Afrika med sin egen startkapital, og hadde en omsetning på i underkant av 17 millioner i året som gikk. Etterspørselen etter unike turopplevelser har økt såpass at de nå har ansatt en person til, slik at de er tre.

Skreddersydde reiser

På Safari med Topp AfrikaKenya er en av hoveddestinasjonene til Topp Afrika. Foto: VIK Foto/Topp Afrika

Et av de viktigste skillene mellom andre turoperatører og Topp Afrika er skreddersydde turer der kundene ofte er par eller familier som ønsker en litt mer tilpasset og annerledes opplevelse.

– Det finnes såklart andre turoperatører med destinasjoner i Afrika, men de klarer ikke skreddersy på samme måten, sier David.

– Vi har hatt kunder som har fått en gepard på taket på bilen som kikker ned i kjøretøyet. Folk får ofte wow-opplevelser, og da er vi fornøyde, fortsetter han.

Topp Afrika ønsker å tilby noe mer enn ferdige reisepakker der store grupper stues inn i samme buss. På safariene deres bruker de egne biler med egen sjåfør til hver reisegruppe.

– Vi syr sammen turer for alt fra familier som vil på safari, til bryllupsreiser, sier David.

Det omfattende kontaktnettverket de har bygget seg opp er en av fordelene som gjør at de kan levere det de lover. David og Stein-Erik har brukt mye tid på å skaffe seg gode kontakter og samarbeidspartnere på de ulike destinasjonene, og de reiser ofte dit selv for å holde seg oppdatert. De er også medeiere i et selskap i Tanzania som bistår med turene.

– Lett å få oversikt i Conta

Medgrunnlegger David Lilleheim. Foto: Topp Afrika

Grunnleggerne av Topp Afrika oppdaget Conta-tjenestene gjennom et tips fra en bekjent som også var bruker. De har ikke sett seg tilbake.

– Det viste seg å være veldig lett å få oversikt, sier David.

– Vi brukte noen andre før, men vi har aldri sett oss tilbake. Det er lett å bruke, og veldig brukervennlig.

Som turoperatør med mange kunder trekker han spesielt frem hvor praktisk det er å følge opp alle kundene. I Conta Faktura kan du nemlig sette opp gjøremål for hver kunde for å minne deg selv på viktige oppgaver.

– Vi bruker nettopp gjøremålsfunksjonen veldig mye for å holde orden på kundene og følge dem opp underveis, fortsetter David.

– Det er også veldig lett å få ut rapportene vi trenger.

Hekta

Besøk fra en uventet gjest. Foto: Topp Afrika

Topp Afrika har flere tilbakevendende kunder, og mange blir ifølge David rett og slett hekta på reisemålene og turene som Topp Afrika tilbyr.

– Vi har kunder som kommer tilbake fordi de har blitt bitt av basillen. Vi har til og med hatt en kunde som har vært på tur med oss tre ganger på samme år!

Det er heller ingen tvil om hva som er mest populært akkurat nå, ifølge David.

– I starten var det mange som var interessert i Kilimanjaro, men nå i senere år har det blitt veldig populært med Safari i Kenya og Tanzania.

Ikke en billig destinasjon, men…

Majestetiske syn på safari. Foto: VIK Foto/Topp Afrika

Via hjemmesiden deres er det lett å komme i kontakt med David eller Stein-Erik. Du kan velge blant de ulike destinasjonene og så spesifisere litt mer om hva du ønsker.

– Prisen på reisene er kanskje ikke direkte billige, men det skyldes en rekke faktorer, sier David.

– Afrika er en dyr destinasjon, og parkavgiftene (avgifter for å ferdes på, og benytte seg av av nasjonalparkene – journ.anm.) har økt. Men de skal jo tjene penger de også, og naturen deres og turismen er jo veldig viktig for økonomien.

Det skorter ikke på service-nivået heller. Her hjemme er representanter fra Topp Afrika også tilgjengelige 24 timer i døgnet for å hjelpe eller svare på spørsmål som måtte dukke opp under turen.

Turene som Topp Afrika tilbyr er for de som vil oppleve noe unikt, noe som kan gi dem et minne for livet. Og det kommer David og Stein-Erik til å fortsette med å levere til alle som er ute etter noe annerledes og spennende.

Vi takker så mye for praten og ønsker David og Stein-Erik lykke til videre! Hakuna Matata!

Toppbilde: VIK Foto/ Topp Afrika

The post Topp Afrika-gründer: – Folk får en «wow»-opplevelse appeared first on Conta Faktura.

Slik følger du opp kundene dine best mulig

$
0
0

Gjøremålsfunksjonen i Conta kan hjelpe deg å få mer fornøyde kunder, økt mersalg og bedre likviditet.

Visste du at med Conta Pluss kan du legge til gjøremål på kundene dine og motta påminnelser på e-post? Ved å bruke gjøremålsfunksjonen får du lettere oversikt over hvilke avtaler og kunder som trenger oppfølging. Dette kan føre til flere salg, fornøyde kunder og god oversikt over økonomien til firmaet ditt.

Har du avtalt med kundene at de kan utføre betalinger delvis over flere måneder? Trenger du å sende dokumentasjon? Er det på tide å fornye en avtale? Med gjøremålsfunksjonen kan du enkelt følge opp betalingsavtaler, fornye kontrakter, overholde frister og mye mer.

Sørg for fornøyde kunder og mersalg

Å skaffe nye kunder er viktig for at bedriften din skal vokse, men samtidig kan du også gjøre enkle grep for å skape mer kundelojalitet. Hvis du briljerer på kommunikasjon og kundeservice, og overholder frister sørger du for glade kunder.

Disse kundene vil i større grad fortsette å benytte seg av varene eller tjenestene dine slik at bedriften din får høyere omsetning. Det vil også gjøre det enklere for deg å fastslå budsjetter for kommende år.

Med gjøremål kan du også kontakte kunder når det er større sjanse for mersalg, slik som rundt fornyingen av en eksisterende avtale, i tidsrommet for sesongbaserte varer og tjenester eller når det er sannsynlig at kunden trenger nye varer eller tjenester.

Unngå dårlig likviditet

Ved å bruke gjøremål sikrer du også bedre oversikt over økonomien din, som vil hjelpe deg med likviditeten. Pengestrømmen inn i bedriften din kan bedres ved å følge opp kunder når betalingsfristen nærmer seg eller har passert, og sikre nye avtaler når eksisterende avtaler utløper.

Med god likviditet sørger du for at du har midler til løpende kostnader. Du kan også bedre din betalingsevne ved å korte forfallstiden på fakturaene fra for eksempel 30 dager til 10 dager, og da er det ekstra viktig å følge opp kundene dine regelmessig.

Hvordan bruke gjøremål

Fordi fakturaer, rapporter og gjøremål er samlet på ett sted ligger alt til rette for god oppfølging med en gang du logger inn i Conta Faktura. Du som driver firma har mye annet å tenke på, påminnelser bør ikke være en av dem.

Det er enkelt å sette opp gjøremål i Conta Faktura. Gå til menyfanen «Kunder» i toppmenyen på Conta. Klikk på kundekortet til den aktuelle kunden. Deretter klikker du på «Gjøremål» og så «Nytt gjøremål».

Gjøremålssiden ser slik ut, og som du ser kan du tilpasse den til dine behov med tittel, notater, dato og tidspunkt og påminnelser på e-post. Du vil alltid få påminnelse i Conta kontoen din.

Gjøremål for en kunde i Conta Faktura

Du vil se gjøremålene som skal følges opp ved siden av Følg opp feltet hver gang du logger inn i Conta. Gjøremål er sortert etter dato så du kan alltid se hva som er viktigst først.

Forssiden på Conta Faktura med gjøremål

Nå kan du begynne å sette gjøremål for dine kunder.

Gjøremål er en del av Conta Pluss pakken.

Du kan se alle fordelene i Conta Pluss her.

The post Slik følger du opp kundene dine best mulig appeared first on Conta Faktura.

8 tips til å få raskere betalt

$
0
0

Mange bedrifter har problemer med å få inn betalinger i tide. Selv med mange oppdrag og høy omsetning har de ikke penger på konto til å dekke løpende kostnader. Her gir vi deg tips som kan hjelpe deg å få raskere betalt.

Likviditet defineres som betalingsevnen til et firma, altså evnen til å dekke utgifter. Problemer kan oppstå når du har sendt fakturaer til kundene dine, men betalingene lar vente på seg. I mellomtiden har du egne fakturaer å betale.

Sene betalinger fra kundene dine fører til dårlig likviditet. Vi gir deg noen tips til hvordan du kan få raskere betalt.

1: Sett klare betingelser rundt kjøpet

Snakk med kunden før du starter jobben slik at dere begge får avklart ting dere lurer på. Bli enige om varen eller tjenesten, levering av denne, forfallsdato og regler for sen betaling.

Når du skal sende tilbud og faktura kan du bruke beskjedfeltet og varefeltet til å inkludere informasjonen. Ved å ha tydelige beskrivelser og betalingsvilkår, inkludert forfallsdato kan du unngå spørsmål og klager som fører til forsinket betaling.

2: Unngå dårlige betalere

Pass på å kredittsjekke nye kunder før du inngår avtaler med dem. Da slipper du utestående fordringer. Det er vanlig praksis, og hjelper deg å unngå kunder med dårlig betalingsevne eller betalingsvilje. Det kan også være en god ide å regelmessig foreta kredittsjekk av eksisterende kunder siden betalingsevnen deres kan ha svekket seg.

Du kan utføre kredittsjekk av firma så vel som privatpersoner så lenge du har saklig grunn, og samtykke fra privatpersoner. Ved kredittsjekk av privatpersoner vil personen også motta et gjenpartsbrev som bekrefter kredittsjekken og hvilket firma den ble utført på vegne av.

3: Send faktura så tidlig som mulig

Du bør sende faktura med en gang du har levert varen eller tjenesten. Det er ingen grunn til å vente, og bokføringsforskriften krever i de fleste tilfeller at faktura er sendt senest 30 dager etter at varen eller tjenesten er levert.

Sørg for at du jevnlig oppdaterer kundeinformasjonen din og at du sjekker adressen og detaljene på fakturaen før du sender den, slik at du slipper å sende en korrigert faktura senere.

Du kan også fakturere kunden raskere ved å sende fakturaer elektronisk, enten via e-post eller som EHF-faktura (elektronisk handelsformat). Disse sendes digitalt og fører til at kundene mottar fakturaene med en gang.

Du kan sende EHF-faktura med Conta Faktura.

4: Sett kortere forfallsdato på faktura

Har du lang forfallstid på fakturaene dine? Da risikerer du i beste fall betaling i lang tid etter oppdraget, og i verste fall at oppfølging og en eventuell inkassoprosess forskyver betalingen slik at du ikke får dekket kostnadene dine i tide.

Ti dager er nok i de fleste tilfeller, så fremt du ikke har en spesiell avtale med kunden. Med ti dagers forfallstid kan du sette i gang inkassoprosessen tidligere hvis du er så uheldig at det er nødvendig.

5: Store oppdrag? Del opp betalingen

Hvis du skal utføre et stort oppdrag for en kunde bør du fakturere kunden underveis, enten periodebasert, for eksempel hver måned, eller oppdragsbasert, altså når du fullfører en del av oppdraget. Pass på å få det med i avtalen.

Du kan også vurdere å inkludere forskuddsbetaling i avtalen, enten halve eller deler av det endelige beløpet. Da ser du at kunden har betalingsvilje og evne, og du risikerer mindre tap hvis kunden får problemer med betaling senere.

Med forskuddsbetaling eller fakturering underveis får du inn penger raskere, slik at du har god likviditet til å dekke kostnader som lønn, utstyr og materiale i forbindelse med oppdraget.

6: Hold kontakt med kundene dine

Snakk med kunden gjennom prosessen. Da sørger du for at du får registrert endringer hvis kunden flytter eller du får en ny kontaktperson o.l., slik at betalingen ikke blir forsinket.

Hvis det viser seg at kunden har problemer med å betale, kan du foreslå delbetalinger eller andre avtaler, som gjør at du slipper å sende regningen til inkasso. Nedbetalingsplaner har høy suksessrate og koster deg som regel mindre tid og penger.

Du kan bruke gjøremålsfunksjonen i Conta for å minne deg på når det er på tide å ta kontakt med kunden.

7: Dropp purringer, bruk inkasso

Å purre på kunden koster deg mye tid. Send heller inkassovarsel så fort som mulig. Ifølge inkassoloven må det nemlig sendes minst 14 dager før du kan starte inkassoprosessen. Og firmaet eller personen som skylder deg penger skylder ofte penger til andre også.

Hvis kunden går konkurs er det mye mindre sjanse for at du får alle pengene du er skyldig. Statistikk viser at i første kvartal 2018 ble det registrert 1301 konkurser, en økning på 3,1 prosent sammenlignet med første kvartal i 2017.

Send inkassovarsel med en gang fakturaene dine forfaller.

8: Overlat inkasso til andre

Det finnes profesjonelle inkassobyrå som kan hjelpe deg med purring og inkasso, og dette kan være en god løsning hvis du sliter med dårlige betalere. Du får mer tid til å gjøre det du er best på, og disse firmaene kan hjelpe deg å raskt få inn penger der du ellers ville tapt hele beløpet.

Når du bruker Conta Faktura kan du sende ubetalte fakturaer til inkassobyrået Contando direkte fra Conta-systemet. Contando tar seg av inkasso slik at du kan fokusere på andre ting.

Les mer om å sende faktura til inkasso.

The post 8 tips til å få raskere betalt appeared first on Conta Faktura.

Få kontroll på likviditeten med smarte rapporter

$
0
0

Conta Faktura gir deg tilgang til rapporter basert på fakturaene dine. Med god oversikt over bedriften din kan du sørge for god likviditet.

2018 har så langt vist et økende antall konkurser og det er nå enda viktigere å holde styr på økonomien til bedriften din. Antallet har faktisk steget med over 12% sammenlignet med samme periode i fjor, ifølge statistikk fra Brønnøysundsregistrene.

Har du god oversikt har du bedre forutsetninger for å unngå likviditetsproblemer. Tidligere har vi skrevet noen tips til hvordan du kan bedre likviditeten din. I denne artikkelen ser vi på hvordan du kan bruke den gratis rapportfunksjonen i Conta Faktura til å følge med på omsetning, innbetalinger og hvilke varer som selger bra.

Få et oversiktsbilde over bedriften din

For å se rapportene dine i Conta Faktura trykker du på RAPPORTER i menyfanen. Søylediagrammet viser omsetningen, innbetalingene og merverdiavgiften for året.

Sammenlign salgstallene dine med tidligere år ved å velge «Omsetning i forhold til tidligere år» under Statistikktype. Ser du negative endringer kan det være lurt å spørre seg hvorfor.

Har du måneder som går dårlig bør du se på hva årsaken kan ha vært – fikk du få nye kunder den måneden, hadde du kunder som ikke betalte, eller var det mange kontrakter som utløp?

Når du vet hvor problemet ligger er det enklere å ta grep for å ordne opp. Du kan for eksempel investere i markedsføringsaktiviteter, bruke Conta Salg for å følge opp tilbud eller sende ut tilbud til nye kunder, eller fokusere på kunderelasjonshåndtering for å fornye kontrakter og øke mersalg. Du kan også bruke gjøremålsfunksjonen i Conta for å følge opp kundene dine.

Det er ekstra viktig å følge opp store kunder. Du kan se hvem som har betalt deg og hvor mye under «Betalinger» i rapportene dine. Du kan også sortere etter kundenavn for å se hvor mange ganger du har fakturert hver kunde. Da ser du hvilke kunder som har bidratt mest til omsetningen din.

Nøkkeltallene under diagrammet viser omsetningen de to siste årene. De viser også hva som har blitt avskrevet som tap. Er dette beløpet høyt kan det hjelpe å kredittsjekke nye og eksisterende kunder. Har du kunder med dårlig betalingsevne vil du bruke mye tid og penger på oppdrag som har lite eller ingen fortjeneste, og som du til slutt vil måtte avskrive som tap.

Du kan kredittsjekke kunder ved å aktivere Conta Kredittsjekk. Du betaler kun per kredittsjekk du utfører.

MVA-melding

Du må registrere deg i Merverdiavgiftsregisteret når omsetningen din passerer 50 000 kroner i løpet av tolv måneder. Når du bruker Conta sier vi ifra så fort omsetningen din har passert grensen slik at du kan registrere deg.

Når du er registrert må du sende inn MVA-melding til staten enten annenhver måned eller en gang i året.

MVA-rapporten i Conta Faktura gir deg tall du kan bruke til å fylle ut MVA-meldingen. Har du årlig levering må du huske på å endre leveringsfrekvens i nedtrekksmenyen for å se korrekte tall for din bedrift. Du kan her enkelt se om du skylder eller er skyldig penger.

Postene er satt opp likt som Skatteetatens skjema. Post F, om fradragsberettiget inngående avgift, må fylles ut av deg eller regnskapsføreren din. Trykk på «Eksporter CSV» eller «Eksporter PDF» for å laste ned rapporten, til deg selv eller til regnskapsføreren din hvis du bruker det.

Les mer om merverdiavgift.

Hva selger best?

Har du mange varer og tjenester kan du bruke varerapporten i Conta Faktura for se hva som selger best. Du kan sortere etter antall solgt eller omsetning per vare.

Informasjonen i varerapporten hjelper deg med lagerstyring, slik at du ser hva som lønner seg å bestille inn. Har du noe du ikke har solgt mye av kan du vurdere tilbud, fri frakt eller lignende for å selge det unna. Varer bør ligge på lageret minst mulig tid.

Snittpris per vare er merket i tabellen fordi du kan endre vareprisen når du lager en faktura, og selge samme vare til forskjellig pris. Husk på at snittprisen ikke bør være for lav, siden du bruker penger på produksjon, kjøp av råmateriale og timepris til deg og dine ansatte når du produserer og markedsfører varen.

Lag en kalkyle for å beregne hva du må tjene per vare for å gå i pluss. Det hjelper deg å sørge for at du får inn tilstrekkelig med penger til å dekke kostnadene dine. Er snittprisen korrekt i forhold til kalkylen?

Bruker du prosjekter og avdelinger?

Har du Conta Pluss kan du også se hvordan det ligger an med spesifikke avdelinger og prosjekter. Det er lurt å bruke avdelinger når bedriften din driver med flere aktiviteter, du operer innen forskjellige næringskoder, eller du må skille mellom forskjellige tjenester eller varer.

Husk at du er lovpålagt å føre eget prosjektregnskap for store anbud.

I prosjekt- og avdelingsrapporten ser du omsetningen per prosjekt og avdeling, og hvor mange fakturaer du har sendt fra hver avdeling. Har du avdelinger og prosjekter som lønner seg mye mer enn andre? Da kan du investere i de avdelingene og i lignende prosjekt fremover.

Rapportene i Conta Faktura ser på inntektene dine, og må føres sammen med utgifter for å få et fullstendig oversiktsbilde. Du kan laste ned nøkkeltallene, MVA-tallene og oversikt over varer og innbetalinger i CSV-format.

The post Få kontroll på likviditeten med smarte rapporter appeared first on Conta Faktura.

Hvordan ta kontakt når kunden ikke betaler?

$
0
0

Når kunden ikke betaler kan du kvie deg for å ta kontakt. Hva er egentlig den beste fremgangsmåten? Vi gir deg noen gode tips.

Du har sendt faktura. Men betalingen lar vente på seg. Hva bør du gjøre nå? Vi har tidligere skrevet om hvordan du får raskere betalt med gode fakturarutiner og ved å ta i bruk inkasso om nødvendig.

Denne artikkelen tar for seg det viktige steget i mellom – hvordan tar du kontakt med kunden når betalingen uteblir? Det er naturlig å bli urolig når du ikke får inn penger, men vi har gode tips som hjelper deg.

Ikke få panikk

De fleste kunder vil ikke betale før forfallsdatoen for å sørge for at de selv har god likviditet, så det er ingen grunn til å bekymre seg i forkant. Selv etter forfallsdatoen er det mange ganger kun små grep skal til for å få inn betaling, så gå igjennom disse før du begynner å uroe deg.

Har du tatt med i beregningen at kunder kan unnlate å betale og lagt noen gode planer for håndtering er du godt rustet. Viser det seg at kunden ikke betaler selv etter purring, har du muligheten til å bruke inkasso for å få pengene dine. Kunden har kjøpt noe fra deg, og en faktura regnes da som bindende avtale.

Handle raskt

Sjekk at fakturaen du har sendt kunden er korrekt og fullstendig. Er kunden usikker på hva pengene egentlig går til vil de nok kvie seg for å betale.

Stemmer alt bør du ta kontakt med kunden for å høre om noe er galt. Det er viktig å være raskt ute for å sjekke om det hele skyldes en misforståelse, betalingsproblemer, eller misnøye med varen eller tjenesten.

Så fort du vet hva problemet gjelder kan du oppklare misforståelsen, tilby nedbetalingsplan, eller starte inkassoprosess hvis kunden ikke har betalingsvilje.

Jo fortere du tar disse stegene jo mer sannsynlig er det at du får det du har krav på. Og i god tid til å betale egne regninger.

Følg opp kunden

Ofte skyldes forsinket betaling bare en misforståelse, og noen ganger skal det så lite til som en telefonsamtale eller en e-post til kunden før betalingen kommer inn. I alle tilfeller er det viktig å følge opp kundene slik at de kontakter deg hvis noe er galt.

Har du holdt god kontakt siden tilbud og faktura ble sendt, vet du at kunden er fornøyd med varen eller tjenesten og med fakturaen de har fått.

For påminnelser om når du bør ta kontakt kan du bruke gjøremålsfunksjonen i Conta Faktura.

Ha en god tone med kunden

Kanskje har kunden glemt betalingsfristen, eller de har betalt, men pengene har ikke kommet inn på kontoen din enda. Starter du prosessen med en dårlig tone kan det føre til at kunden ikke kjøper varer eller tjenester av deg neste gang.

Selv hvis kunden har unnlatt å betale trenger det ikke å skyldes manglende betalingsvilje. De sliter kanskje med sin egen likviditet. Da kan du tilby nedbetalingsplaner eller lengre frist.

En god tone vil gjøre hele oppfølgingen mye bedre både for deg og kunden.

Sørg for å ha alt skriftlig

Det er viktig å få som mye som mulig skriftlig, så e-post er et greit format å bruke. Hvis kunden spør om betalingsutsettelse har du det skriftlig at de har godtatt å betale innen en viss frist, og at de er enige i at de skylder deg penger.

Får du problemer senere ved at kunden for eksempel sier seg uenige i fakturaen eller varen eller tjenesten som ble levert kan du henvise til denne samtalen.

De fleste kunder vil nok ikke skape problemer, men du vet aldri hvem som kan vise seg å være vanskelige. Har du gode rutiner er du sikret om det skjer.

Purring og inkasso

Et siste steg er purring og inkasso. Inkasso er tidkrevende arbeid, så du kan vurdere å sette bort arbeidet til et inkassobyrå slik som Contando.

Husk at det å sjekke at faktura stemmer, sende oppfølgingsmail eller foreslå en nedbetalingsplan kan føre til at problemet løser seg før det går til inkasso.

Har du gode rutiner før og etter at du sender faktura, og når du tar kontakt med kundene dine kan du spare mye tid og penger.

The post Hvordan ta kontakt når kunden ikke betaler? appeared first on Conta Faktura.


Slik jobber du mer effektivt i Conta Faktura

$
0
0

Conta Faktura har mange funksjoner du kan bruke for å spare dyrebar tid, og hjelpe deg med å huske viktige gjøremål.

Det er lett å lage fakturaer med Conta Faktura, men med disse effektivitetstipsene kan du få ting gjort enda raskere.

Følg opp fakturaer fra startsiden

Hver gang du logger inn vil du kunne se forfalte fakturaer under menypunktet «Følg opp» på startsiden. Har du fått betaling? Klikk på pluss-tegnet i kolonnen helt til høyre for å registrere innbetalingen direkte fra startsiden.

Startsiden forteller deg også hvilke fakturaer som har forfalt med mer enn 14 dager. Gå til fakturadetaljene og send purring eller inkassovarsel.

Automatisk registrering av innbetalinger med KID

KID-nummeret er et unikt tall som skal koble en spesifikk betaling med en spesifikk faktura. Fordelen med KID-nummer på fakturaene er at alle innbetalinger blir registrert automatisk i Conta Faktura. Du trenger altså ikke sjekke kontoutskriften manuelt for å se om fakturaen er betalt.

Se hvordan du registrerer deg for å få KID på fakturaene dine.

Kopiere fakturaer

Hvis du skal sende en faktura som er helt eller nesten lik en du har sendt tidligere, kan du klikke på detaljene til den gamle fakturaen og så klikke på «Kopier faktura». Da får du en kladd du kan redigere som er prikk lik den gamle fakturaen. Så gjør du eventuelle endringer og sender som vanlig.

Dette er en spesielt nyttig funksjon hvis du sender fakturaer med mange varelinjer som ofte er ganske like hverandre.

Repetere fakturaer

Har du kunder du skal fakturere med jevne mellomrom, for nøyaktig samme vare eller tjeneste? Husk å velge «Repetere denne fakturaen» når du lager fakturaen, så slipper du å tenke mer på det. Du velger bare hvor ofte den skal repeteres, og så er du i gang.

Vi anbefaler også på det sterkeste å bruke vareregisteret i Conta Faktura. Hvis du endrer prisen på varen, vil den oppdaterte prisen nemlig vises på fremtidige repeterende fakturaer! Du kan opprette en vare direkte fra varelinjen når du lager fakturaen.

Sette opp gjøremål

Samme hvor god klisterhjernen din er, kan du sikkert trenge en påminnelse av og til. Hvis du vil minne deg selv på å kontakte en kunde før du sender neste faktura, for eksempel, så kan du gå til kundekortet deres og opprette ett eller flere gjøremål. Du får valget mellom en påminnelse på e-post, eller å se på gjøremålet på forsiden når du logger inn i Conta Faktura.

Jo flere kunder du har, desto nyttigere blir det å opprette gjøremål for å beholde oversikten. Husk å merke gjøremålet som utført når du er ferdig med det!

Send fakturaen elektronisk med EHF

Det er gratis å lage fakturaer i Conta Faktura, laste ned PDFen og sende til kunden, men det er enda kjappere å sende direkte fra Conta Faktura, enten som EHF eller på e-post direkte fra programmet. Med Conta Pluss får du ubegrenset med e-post og tre stk EHF i måneden.

Eksport til regnskap

Conta Faktura støtter eksport til de aller fleste populære regnskapsprogrammene. I praksis betyr dette at du kan eksportere alle transaksjonene for en måned, og sende til regnskapsføreren din slik at vedkommende kan importere filen og spare opptil flere timer på bokføring.

Vil du gi regnskapsføreren din tilgang til å hente ut filene selv, kan du gjøre det også!

KID, EHF, kopiering og repetering av fakturaer, samt gjøremål og eksport til regnskap er inkludert i Conta Pluss-abonnementet.

The post Slik jobber du mer effektivt i Conta Faktura appeared first on Conta Faktura.

Fotograf Asle Haukland: – Jeg har med dronen overalt

$
0
0

Den allsidige fotografen Asle Haukland tar på seg alt fra bryllup til droneflyging, til oppdrag i Nordsjøen.

Dette er en del av en serie der vi snakker med folk som bruker Conta-tjenestene, og finner ut hva som rører seg der ute av mennesker med fantastiske ideer og produkter. Tips oss gjerne i kommentarfeltet om det er noen Conta-brukere du mener vi burde snakke med!

Asle Haukland er like komfortabel med industrifoto og dronefotografering som han er med naturbilder, bryllup, og konfirmasjoner. I tillegg gjør han alle slags mulige oppdrag i sitt eget studio på Varhaug som han åpnet i 2016, og har også en veldig unik posisjon som freelancer for nyhetsbyrået Associated Press, LTD.

Vi tok en prat med ham om yrket, veien han har tatt for å komme dit, og hvorfor han bruker Conta-tjenestene.

Omskolert adjunkt

Haukland har drevet med foto siden 2010, men er opprinnelig utdannet adjunkt. For to år siden åpnet han studioet sitt på Varhaug.

– Jeg hadde foto som hobby veldig lenge før det også, men jeg endte opp med å omskolere meg gjennom et par års utdanning. Så begynte jeg for alvor med det som yrke i 2010, forteller Asle.

Lisens til å jobbe på norsk sokkel

Grener mot åpen himmelFoto: Asle Haukland

Som en av få fotografer i Norge har Asle Haukland lisens til å jobbe for oljebransjen på norsk sokkel som fotograf. Det var dette som førte til at han ble interessant for Associated Press.

– Jeg ble kontaktet av AP som trengte fotografer rundt omkring, og jeg ble aktuell fordi jeg hadde lisens for å jobbe på norsk sokkel. Jeg er en av få i området, og har drevet med freelancing for både AP og Equinor siden 2013.

Ordinære og ekstraordinære oppdrag

Steiner i fjæraFoto: Asle Haukland

Alle som skal jobbe i Nordsjøen må gjennom omfattende trening og kursing.

– Jeg måtte ta sikkerhetskurs for Nordsjøen, i likhet med alle som skal jobbe på norsk sokkel, forklarer Haukland.

Kurset må fornyes annethvert år, varer fire dager og omfatter alt fra den beryktede «helikoptervelten» til røykdykking. I tillegg må du ha attest fra lege.

Haukland forklarer at det er litt spesielt å fotografere der ute på det åpne havet.

– For å fotografere i petroleumsmiljø må man hele tiden ha med seg folk med gassensor for å klarere hver sone man skal inn i. Krevende, men spennende!

Men Asle tar likevel på seg fotooppdrag på det private markedet, både av den hverdagslige og høytidelige sorten.

– Det stemmer, jeg gjør alt fra boliger som skal på visning, til bryllup, konfirmasjoner, barnefoto og familiefoto, forklarer Haukland.

Ikke så glad i tunge programmer

Haukland brukte et annet fakturaprogram enn Conta før, men ble tipset om Conta Faktura og har ikke sett seg tilbake.

– Jeg syns det er veldig enkelt og brukervennlig, jeg er ikke så glad i sånne tunge programmer, ler han.

Det samme gjelder regnskapsføreren.

– Conta Faktura er veldig oversiktlig, det er lett å finne rapporter og tidligere kunder. Programmet «kommuniserer» også veldig bra med regnskapsføreren min, det er lett å få ut data til regnskapet.

Asle skryter også av kundeservicen i Conta.

– De gir også alltid kjappe svar på spørsmålene mine, det setter jeg veldig pris på!

Jungeltelegrafen fungerer fremdeles

To gutter i båter, sett ovenfraFoto: Asle Haukland

Haukland gikk ganske tradisjonelt til verks med å skaffe seg de første kundene sine. Det er kanskje overraskende med tanke på tiden vi lever i, men det som ga utslaget var den gode gamle jungeltelegrafen, kombinert med litt medieomtale.

– Jeg fikk ganske tidlig tilbud om å være med i et samarbeid om boligfoto, som ga meg en god start, forklarer Asle.

– Men selvsagt får jeg også henvendelser via Facebook, spesielt via Messenger.

Drar aldri hjemmefra uten drone

Skjær i skjøen sett ovenfraFoto: Asle Haukland

– Jeg har alltid hatt interesse for fly og helikopter, forteller Haukland da vi spør hvordan han fant på å begynne med dronefotografering.

Han oppdaget at det kunne være lønnsomt å ta foto fra droner istedenfor tradisjonelle helikopter- og flyfoto, og tok de nødvendige sertifikatene.

– Nå har jeg med dronen over alt, ler Asle.

Toppfoto: Asle Haukland

The post Fotograf Asle Haukland: – Jeg har med dronen overalt appeared first on Conta Faktura.

Hva skjer når du passerer MVA-grensen?

$
0
0

Merverdiavgift (eller moms) er en avgift som betales ved kjøp av varer eller tjenester. Har du MVA-pliktig inntekt over 50 000 kroner må du registere deg i MVA-registeret, og kan da få fradrag på momsen du betaler til leverandørene dine.

Merverdiavgift er en form for skatt som forbrukere skal betale på de fleste varer og tjenester de kjøper. Det vil si at bedriften din må betale MVA på det du kjøper fra leverandørene dine.

Når du er registrert i MVA-registeret kan du få fradrag på all momsen du betaler, og du må sørge for å kreve inn MVA fra kundene dine.

Hvem må registrere seg i MVA-registeret?

Alle bedrifter med mer enn 50 000 kroner i avgiftspliktig omsetning i løpet av tolv måneder må registrere seg i Merverdiavgiftsregisteret.

Du kan også forhåndsregistrere deg når:

  • du kan dokumentere at du kommer til å omsette for 50 000 kroner eller mer i løpet av de første tre ukene, eller
  • du har kjøpt varer eller tjenester for 250 000 kroner eller mer for å produsere varer eller utføre tjenester du senere vil kreve moms på

Før du registrerer deg vil du måtte betale moms til leverandørene dine (utgående MVA) uten å få fradrag, og du har ikke lov til å kreve inngående MVA fra kundene dine.

Bruker du Conta Faktura vil du få en melding inne i programmet når du har fakturert for mer enn 50 000 kroner. I meldingen vil du få valg om å la Conta ta seg av registreringen.

Hvis ikke må du logge deg inn i Altinn for å sende registreringsskjema selv.

Noen varer eller tjenester er unntatt eller fritatt MVA, det vil si at du ikke kan registrere deg i MVA-registeret dersom du overgår grensen på 50 000 basert på salg av slike varer eller tjenester.

I merverdiavgiftsloven kan du se hvilke varer og tjenester som er unntatt MVA eller fritatt MVA.

Privatpersoner kan ikke registrere seg i MVA-registeret. De har dermed heller ikke lov til å legge MVA på utgående faktura.

Etterfakturering av MVA

Du kan ikke registrere deg i MVA-registeret før du har passert omsetningsgrensen. Det betyr i praksis at du vil sende en faktura som overstiger grensen, uten MVA inkludert.

Merverdiavgift kan du først inkludere når registreringen er fullført. En løsning er da å sende kunden en kreditnota for den første fakturaen, og sende en ny med MVA inkludert. Dette kalles å etterfakturere MVA.

Plikter som MVA-registrert

Når du har blitt registrert må du legge på merverdiavgift på utgående fakturaer, og sende inn MVA-melding (tidligere kalt omsetningsoppgave) annenhver måned.

I MVA-meldingen oppsummerer du hvor mye moms du har betalt og krevd for å se om du er skyldig penger, eller skylder penger. MVA-meldingen må sendes selv om du ikke har hatt omsetning i en periode.

Fristene for MVA-meldingen er:

  • 10. april
  • 10. juni
  • 31. august
  • 10. oktober
  • 10. desember
  • 10. februar

Du kan søke om å levere MVA-meldingen årlig hvis:

  • du har vært registrert i MVA-registeret i minst ett år
  • du har levert MVA melding korrekt og innen fristen i minst ett år, og
  • du har omsetning under en million kroner

Fristen for å levere den årlige meldingen er 10. mars, året etter inntektsåret.

Når du er registrert i Merverdiavgiftsregisteret må du også føre regnskap etter bokføringsloven.

Trenger du rådgivning eller assistanse kan det nettbaserte regnskapsbyrået Regnskapshjelp hjelpe deg med regnskapsføring og rapportering.

Fordeler med Conta Faktura

Når du bruker Conta Faktura får du gratis tilgang til rapporter som gir deg bedre oversikt over firmaet ditt, og hjelper deg å levere MVA-meldingen.

MVA-rapporten i Conta er oppstilt slik som MVA-meldingen du skal levere inn til Skatteetaten. Du kan laste ned rapporten som CSV eller PDF.

Du kan også gi regnskapsføreren din tilgang til Conta Faktura slik at de kan hente ut opplysningene selv.

The post Hva skjer når du passerer MVA-grensen? appeared first on Conta Faktura.

Enkelt å bytte til Conta Faktura

$
0
0

Det er enkelt å komme i gang med Conta Faktura. Det gjelder selv om du bytter fra et annet program.


Når du skal velge fakturaprogram er det mange ting som spiller inn. Hvor mye det koster, funksjonene som følger med og om programmet er enkelt å bruke.

Hvis programmet du har er vanskelig å bruke, ikke lenger oppfyller behovene dine eller er for kostbart, kan du enkelt bytte til Conta Faktura.

Med Conta Faktura kan du lage fakturaer gratis, og legge inn en ubegrenset mengde med kunder og varer. Og du kan når som helst oppgradere til Conta Pluss for ekstrafunksjoner som gjør det enda enklere å drive bedrift.

Importere gamle fakturaer

Har du brukt et annet program å fakturere med før er det kun én ting du må gjøre for å komme i gang med Conta Faktura. Det er å skrive inn hvilket nummer som er det neste i rekken første gang du lager en faktura. Det er fordi det ikke skal være noen hull i tallrekken på fakturaene dine.

Du kan også laste opp gamle fakturaer slik at du har alle fakturaene dine sikkert lagret på samme sted. Da kan du også kreditere en gammel faktura, eller sende den på ny hvis du trenger det.

Du laster opp gamle fakturaer ved å trykke på LAG FAKTURA når du logger inn i Conta Faktura, eller ved å trykke FAKTURAER i menyfanen og deretter «Lag en faktura».

I fakturavisningen kan du velge «Gammel faktura». Der må du oppgi informasjon om den gamle fakturaen, slik som fakturatype, nummer, utstedelsesdato og forfallsdato, og så må du laste opp en PDF av den originale fakturaen.

Last opp gamle fakturaer i Conta Faktura

Legge til varer og kunder

Har du kunder og varer fra før kan du enkelt importere disse. Det gjør du ved å lagre vare- eller kundelisten i CSV-format. Det kan gjøres i Excel, og mange fakturaprogram støtter også eksport av CSV-filer.

I Conta Faktura trykker du på VARER i menyfanen, deretter «Vareimport» > «Ny Vareimport» og så velger du importfilen din.

Det samme gjelder for kunder, men da trykker du KUNDER, så «Kundeimport» > «Ny kundeimport» og velger filen.

Hjelp til å komme i gang

Conta Faktura har et veldig enkelt brukergrensesnitt – du må kun gjennom noen få steg før du kan sette i gang, og det er enkelt å lage en faktura fordi den på skjermen ser ut slik kunden vil motta den.

Trenger du hjelp med å komme i gang med faktureringen, har vi skrevet en kom i gang guide. Du kan også finne nyttig informasjon på fakturaskolen vår.

Mulighet for å oppgradere

Etterhvert som firmaet ditt vokser kan det være at du vil ta i bruk KID på fakturaene dine, lagre kundedokumenter eller sette opp gjøremål. Du får tilgang til disse og mange andre funksjoner med Conta Pluss.

Se alle fordelene med Conta Pluss her.

The post Enkelt å bytte til Conta Faktura appeared first on Conta Faktura.

Dette kan du gjøre når kunden ikke betaler innen fristen

$
0
0

Når du må sende purring eller inkassovarsel på en faktura har du mulighet til å legge på gebyr og forsinkelsesrenter. Vi ser på reglene som gjelder.

Det er viktig å få inn betaling fra kundene dine slik at bedriften din har god likviditet. Når kunden betaler for sent eller unnlater å betale har du krav på å legge til gebyr og renter som kompensasjon for forsinket betaling.

Noen ganger må sakene også tas videre til inkasso for å få inn pengene. Det høres gjerne skummelt ut, men det er veldig vanlig for bedrifter å ha noen saker hvor kunden ikke betaler i tide.

Det er forresten lurt å ha kort frist på fakturaene dine, slik at du får inn penger tidsnok til å dekke regningene dine. Det er helt greit med ti eller syv dagers frist så lenge du ikke har avtalt noe annet.

Se flere tips til å få inn betalinger raskere.

Purring og inkassovarsel

Når en faktura forfaller vil du få beskjed på e-post og når du logger inn i Conta Faktura. Du kan da velge å sende purring eller inkassovarsel eller sende fakturaen direkte til inkasso, slik at et inkassobyrå tar seg av oppfølgingen.

I Conta Faktura har du mulighet til å sende purring når som helst etter at fristen er gått ut, men ønsker du å legge på purregebyr må du vente minst 14 dager.
Purregebyret er i 2018 satt til 70 kroner, og blir automatisk lagt på.

Det er derimot både lovlig og vanlig å sende inkassovarsel ved forfall, uten å purre først. Vi anbefaler denne fremgangsmåten, fordi inkassoloven krever at varselet sendes 14 dager før fakturaen kan gå til inkasso.

Ønsker du å sende kunden en vennlig påminnelse om betaling er det en god ide å heller sende fakturaen på nytt, i forkant av et inkassovarsel.

Det er mange som kvier seg for å sende inkassovarsel på utestående kundefordringer, men det får altså i gang inkassosaken raskere i de tilfellene hvor betalingen fortsatt uteblir. Både purring og inkassovarsel har en betalingsfrist på 14 dager.

Du får purregebyr også på inkassovarselet, men da må det sendes minst to uker etter fristen.

Både purring og inkassovarsel bør sendes i posten fordi det stilles noen krav til hvordan du sender disse elektronisk. Hvis du sender på e-post må fakturaen, ifølge inkassoloven, sendes på en «betryggende måte».

Når du skal sende purring eller inkassovarsel i Conta Faktura kan du velge at vi postlegger for deg mot en liten kostnad, eller du kan skrive ut og postlegge selv.

Forsinkelsesrente

Vi begynner å beregne renter på fakturaen dagen etter betalingsfristen har gått ut. Renten fastsettes av Finansdepartementet den 1. januar og 1. juli hvert år. I andre halvdel av 2018 er forsinkelsesrenten 8.5 prosent.

Når du sender purringen eller inkassovarselet i Conta Faktura legger vi automatisk på forsinkelsesrente for alle dagene etter betalingsfristen.

Hva gjør du når kunden klager?

Skulle kunden mene at de ikke har mottatt purringen eller inkassovarselet er det nok for deg å bevise at du har sendt brevet. Det er kundens ansvar å sørge for at de mottar dette, og derfor vil en slik innsigelse ikke være en gyldig klage.

Har kunden klager på fakturaen må du, eller inkassobyrået du benytter, sende klagen til forliksrådet i kommunen hvor skyldneren bor. Du kan lese mer om klageprosessen her.

Du kan sende til inkasso når som helst

Du kan faktisk sende fakturaen til inkasso med en gang fristen har gått ut. Inkassobyrået vil da ta seg av purring/inkassovarsel og betalingsoppfordring. Det kan spare deg mye tid.

Inkassobyrået Contando kan hjelpe deg – du kan sende fakturaen til Contando direkte fra Conta Faktura.

Knapp som sier «send til inkasso» i Conta Faktura

Les mer om hvordan Conta Faktura og Contando fungerer sammen.

The post Dette kan du gjøre når kunden ikke betaler innen fristen appeared first on Conta Faktura.

Viewing all 57 articles
Browse latest View live